gyuriSomogyi György

Alfabéta-díjas képregényíró, forgatókönyvíró, író, a Metropolitan Egyetem vendégoktatója – ahol forgatókönyvírást és dramaturgiát tanít.

Írt reklámfilmeket, tévéfilmeket, tévésorozatokat, mozifilmet, kisfilmeket. Saját ötletből írt Kockaember című kisfilmje 27 országban 81 fesztiválon 29 díjat kapott, a Szabó Magda azonos című regényéből Szélesi Sándorral közösen írt Pilátus tv-film (rendezte Dombrovszky Linda) pedig 2021-ben a Magyar Filmdíjat vehette át mint legjobb tv-film. Fiatal kora óta erős vonzalmat érez a science fiction műfaj iránt, ezért időnként sci-fi novellákat is írt, amelyek különféle magazinokban (Roham, Galaktika, Átjáró), vagy éppen antológiákban jelentek meg.  Magyarországon egyedülálló Kittenberger c. képregénysorozata (társíró: Dobó István, rajzoló: Tebeli Szabolcs) – ami igazán a szívügye. 2016-an jelent meg az Alfabéta-díjat kapott első rész (Fabriqué en Belgique), 2018-ban pedig a 2. rész, A Hiéna átka címmel. Ugyanebben az évben jelent a Helka – A Burok-völgy árnya c. képregénye, amelynek szintén Tebeli Szabolcs volt a rajzolója.

Ennyi munka mellett is meglehetősen elfoglalt, és amikor nem a három kamasz fiát nevelgeti, gyakran gitározik, sokat olvas, szeret főzni, és nem mellékesen a Filmjátszó-Gyerekfilmakadémia kreatív csapatának egyik tagja.